penttiwikstrom

Tuulivoimaloille 2-portainen haittavero

 

Tuuli nykyisessä teollisuusvoimalakäytössä on sähkömarkkinoille, taloudelle, ympäristölle ja asutukselle haitallista, jopa hengenvaarallista (1). On meluhaittaa, terveyshaittaa, kiinteistöjen arvonalennusta, maisemahaittaa, metsien pirstoutumista, elinympäristöjen köyhtymistä, metsien käytön vaikeutumista, etuoikeutta verkkoon, varavoimaloiden tarvetta, sähkön riittävyyttä takaavien laitosten poistumista jne. 

 

Lisäksi lainsäädäntö laahaa pahasti anteliaita tukea seuranneen voimaloiden pystytysvimman jäljessä. Asiaan liittyvät erittäin rajoitetut melumittaukset, vuokrasopimusten sisällöt, sähkölinjojen sijoittelu, vuokrasopimusten ulkopuolisten palstojen käyttörajoitukset, lähes kaikki korvauskysymykset (esim. aiheutettujen haittojen tutkimisen ja korjaamisen tai korvaamisen aikataulu, maksaja, suorittaja, ...) jne. Edes pystytysympäristöjen äänimaailmaa ei ennakkoon selvitetä.

Myöskään viranomaisvalvonta ei ole ehtinyt sopeutua nopeaan muutokseen, tai on sopeutunut liian hyvin: asukkaiden melumittausvaateita pallotellaan vuosia, yksityisten ihmisten on perustettava yhdistyksiä  kustantaakseen puolueettomia ja monipuolisia melumittauksia, jopa konedirektiivin valvonta vaikuttaa pettäneen jne.

Tuulen teollisuuskäytön 2-portaisella haittaverotuksella voimaloiden sijaintia, kehittymistä ja mahdollista hyödyllisyyttä voitaisiin ohjata haluttuun suuntaan. Nyt käytössä oleva vastikkeeton tuki on verorahojen haaskausta (2).

Alempaan veroluokkaan  pääsisivät jo ennestään meluisiin ja ympäristöltään köyhille alueille sijoittuvat voimalat, jotka hoitaisivat myös sähkön varastoinnin ja varavoiman ilman nykyistä etuoikeutta verkkoon. Ylempi veroluokka koskisi tällä hetkellä kaikkia Suomen tämän hetken teollisia tuulivoimaloita.

1. https://static1.squarespace.com/static/56034c20e4b047f1e0c1bfca/t/59eab524f09ca4ccf8e43e06/1508554023195/turbine_zou201710.pdf

2. https://seura.fi/asiat/yritystuet-ovat-tolkutonta-ponkkaamista-talouselama-vastustaa-poliitikot-puoltavat-elinkeinotukia/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Suomeen on syntynyt vähättelyn ja melua väärinmittaajien toimiala, eli konsultit, jotka tekevät melumallinnuksia ja mittaavat melua.

Viranomaiset ovat sysänneet vastuun tietokoneavusteiselle melumallinnukselle, joissa haittoja tuodaan esille rajoitetusti. Kuitenkin niin, että jokainen ymmärtää, että haittoja voi ilmetä. Joidenkin kohdalla haitat tulevat konkreettisesti esille muutaman kuukauden päästä tuulivoimaloiden käynnistyttyä.

Tämä on tietenkin hyvin tietoista käsienpesua alalla olevien toimijoiden ja vastuussa olevien virkamiesten keskuudessa.

Mitään ei tehdä asioiden suhteen.

Haittavero olisi yksi ratkaisu, eli rahalla selviäisi aiheutetuista haitoista?

Kun kasvuiässä olevan nuoren ihmisen tulevaisuus turmeltuu oppimisvaikeuksiin ja jälkeenjääneisyyteen henkisen kehityksen osalta, voisiko veroa käyttää näiden henkilöiden evakuoimiseen, jolloin verotuotto kohdistuisi pääasiassa kuntouttavaan toimintaan ja melusta aiheutuvien seurausten ennaltaehkäisyyn.

Käyttäjän penttiwikstrom kuva
Pentti Vikström

Mielestäni osut tummennetulla tekstillä asian ytimeen. Tuulivoimaloiden haitoista kärsivät on jätetty heitteille.
Toki jo aiheutetut haitat on korvattava ja uudet estettävä, mikä lienee ymmärrettävä peruste tuulivoimaverolle.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Blogissa oli tietenkin monta muutakin asiaa, mitkä vaatisi huomioimista, mutta usein on niin, että yksi asia ylitse muiden, olen ymmärtänyt, että tämä melu asia on ehdottomasti sellainen.

Nämä melusta kärsivät jäävät heitteille, monellakaan ei ole mahdollisuutta vaihtaa asuinpaikkaa. Ja sitten on lisäksi eläintiloja, joissa eläimet kärsivät ihmisten lisäksi.

Käyttäjän penttiwikstrom kuva
Pentti Vikström Vastaus kommenttiin #3

Niinpä, linkin laaja tutkimus osoittaa merkittävää itsemurhien lisääntymistä tuulivoimaloiden läheisyydessä liittyen tuulivoimaloiden matalataajuiseen meluun ja voimaloiden aiheuttamiin unihäiriöihin.

"Exploiting over 800 utility-scale wind turbine installation events in the United States from 2001-2013, I show robust evidence that wind farms lead to significant increases in suicide
-First, the suicide effect concentrates among individuals who are vulnerable to noise-induced illnesses, such as the elderly.
-Second, the suicide effect is driven by days when wind blows in directions that would raise residents’ exposure to low-frequency noise radiation.
-Third, data from a large-scale health survey suggest increased sleep insufficiency as new turbines began operating. These findings point to the value of noise abatement in future wind technology innovations. "

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #8

Kyllä, hyvä yöuni on ihmiselle äärimmäisen tärkeätä. Unirytmin sekoittuminen tai univaje aiheuttaa monenlaisia sairauksia ja ihminen voi huonosti, jos hän ei saa nukutuksi. Siksi yöunen takaaminen jokaiselle on tärkeää.

Itsemurha-alttiuden lisääntyminen johtuu univajeen lisääntymisestä, on selvä asia.

Ihmisen asuinympäristö pitäisi olla turvallinen, terveellinen ja viihtyisä.

Tuulivoimaloiden tuominen ihmisen asuinympäristöön rikkoo tätä asuinympäristön turvallisuutta, terveellisyyttä ja viihtyisyyttä tavalla, joka saa ihmiset voimaan huonosti.

Käyttäjän penttiwikstrom kuva
Pentti Vikström Vastaus kommenttiin #9

Niinpä, mutta Suomen poliitikot, vastuulliset laitokset ja virkamiehet eivät puutu asiaan. Yksittäisten ihmisten on perustettava yhteenliittymiä terveellisen ympäristön selvittämiseksi https://syte.fi/tavoite/ .

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #10

Yhdistykset ovat tarpeeseen perustettuja, tämä SYTe ry on ihan hyvä ja asiallinen yhdistys.

Kun olen itse asiaa kaivellut joskus pintapuolisesti, on jäänyt sellainen kuva jostakin hollantilaisesta dokumentista, että tämä aerodynaaminen melu, mikä näistä tuulivoimaloista syntyy on ominaista näille tuulivoimaloille. Ja sen osuus kasvaa tuulivoimaloiden myötä, suhteessa enemmän tuulivoimalan tehoon ja kokoon nähden.

Kun näin on asia, pitää se häivyttää, eikä siitä saa keskustella. Tässä tilanteessa olemme nyt.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Näitä korvausoikeudenkäyntejä on jo käyty useassa maassa. Suomeen ei kantaudu tietoja näistä.

Uskoisin tämän konsulttivetoisen toimialan välttävän oikeudenkäynnit Suomessa, väsyttely- ja viivyttelytaktiikalla. Ja sitten meillä on lisäksi KHO:n tuomari, joka on avoimesti tuulivoimamyönteinen, niin eiköhän KHO:ssa viimeistään tule korvausvaatimuksille stoppi.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Kun puhutaan "tuulipuistosta", jo nimi antaa sellaisen kuvan että kyseessä olis jokin puisto.

Todellisuudessahan on kyse teollisuusalueesta missä on pyörivät laitteet on rakennuksien ulkopuolella ilman minkään laista suojakotelointia turvaamaan ihmisiä, eläimiä tai luontoa.

Nuo pyörivät ropellit kuuluis koteloittaa.

Tai tehdä suuret aidatut alueet "pääsy kielletty" kyltein, jonne ei kenelläkään asiaa suojavyöhykkeen sisäpuolelle.

Jos jarrulaitteet pettää ja ropellit täydessä vauhdissa alkaa repeytyyä ja sieltä 160 metrin korkeudelta, niin aika kauaksi osat lentää, ja myös jäät jotka talvella mahdollisesti kertyy.

Käyttäjän penttiwikstrom kuva
Pentti Vikström

Ruotsin Arbetsmiljövärket:in raportissa tältä keväältä https://www.av.se/globalassets/filer/arbetsmiljoar...
tuodaan esille lavoista lentävien jääkimpaleiden aiheuttama vaara luonnossa liikkujille. Suojaetäisyytenä pidetään useita satoja metrejä, mikä tuulivoimatoimijoiden pitäisi oma-aloitteisesti ilmoittaa esim. kylteillä. Suomen viranomaiset ovat hiljaa...

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Suomessa asiaa on kysytty eri viranomaisilta, kukaan ei sano kantavansa vastuuta vaan käskevät soittamaan toiselle viranomaiselle.

Näyttää siltä, että vahingon vastaajaks siirtyy vuokraava maanomistaja.

Toimituksen poiminnat