penttiwikstrom

Tuulivoima ja muuttolinnut

 

Hieman yli 10v sitten tuulikonsultit selittivät lintujen osaavan väistää tuulivoimalat voimalamelun vuoksi ( http://yle.fi/uutiset/linnut_osaavat_vaistaa_tuulivoimaloita/5143570 ).

Pian voimala-alueiden lähiasutukselle selvisi myllymelun haitallisuus ( http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014040818197986_uu.shtml ) ja myöhemmin vaarallisuus, kun usea perhe joutui jättämään kotinsa melun takia esim. Porin Peittoossa, Siikaisten Jäneskeitaalla ja Raahen Kopsassa. TuuliWatti hallinnoi Peittoon ja Jäneskeitaan voimaloita.

Ilmeisesti melu muuttui myös STY:n ahneudenstrategiassa kehnoksi selitykseksi ja tuulikonsulttien esityksissä todettiinkin jatkossa, että muuttolinnut lentävät niin korkealla, että tuulivoimaloista ei ole linnuille vähäistä suurempaa haittaa ( http://www.ymparisto.fi/download/noname/%7B45775028-5C58-4B46-9A36-DDE458265ADF%7D/91852 ).

Nyt, kun alkeellisista voimaloista tehdään aiempaa korkeampia ja pitkäsiipisempiä vähätuulisessa Suomessa, niin linnut osaavat TuuliWatin ja FCG:n mukaan ryhmittyä kilometrejä ennen voimaloita niin, että sopivat lentämään tiiviinä suorana täsmälleen voimaloiden välisestä 500m aukosta! (http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/linnut-eivat-tormaa-tuulivoimaloihin-muutto-tiivistyy-ennen-voimaloita/723543/ ).

STY:n tuulikonsultit pitäisi Rehnin ja Grahn-Laasosen yhteistyöllä laillistaa opettamaan muitakin luontokappaleita kuin muuttolintuja. Esim.kotimaassa hirvet olisi koulutettava turvalliseen teiden ylitykseen niin, että kolareilta vältyttäisiin. Seuraava askel voisi olla kengurukoulutus Australiassa.

Sorsia ei kuitenkaan sovi opettaa. Ne oppisivat tuulikonsulttien käsittelyssä helposti väistämään haulikuuron jo ennen elokuussa alkavaa sorsanmetsästystä!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Jäi vähän juttusi pointti ymmärtämättä. Tarkoitatko siis, että tuo konsulttien tekemä tutkimus ei ole luotettava? Ja luotettava se ei ole, koska tuulivoima?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Sarkasmia huomaan minä. Etkö sinä?

Käyttäjän penttiwikstrom kuva
Pentti Vikström

Tutkimukselta puuttuu tieteellinen luotettavuus tekijän (FCG) ja välillisen rahoittajan (TuuliWatti) erittäin läheisen yhteistyön vuoksi (esim. Peittoo, Leipiö, Tervola, Mustilankangas,…). Molemmat tavoittelevat veronmaksajien rahoittaman hunajapurkin sisältöä.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Konsultit ovat tuulivoima-alalla yritysten alihankkijoita, yritykset tekevät bisnestä heidän välityksellään veronmaksajien rahoilla. Melumittaukset, ym. lintujen suunnistustaidot ja muut kyselytutkimukset tehdään tarkoitushakuisesti.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kun toimialan toimintaa säädellään tiukasti lakien ja säädösten mukaan, muotoutuu konsultin rooli laintulkinnan ja mahdollistajan välimaastoon. Toimialalla muotoutuu siten käytäntöjä, jotka ovat sallittuja eli täyttävät lakien säädösten pykälät.

Tuulivoima-alalla kuten missä tahansa toimialalla on tärkeää näyttää yhteiskuntakelpoisuuttaan ja varsinkin kun tuulivoima-ala on yhteiskunnan rahallisesta tuesta täysin riippuvainen.

Toimialalla muodostui myös käytäntö melumallinnuksesta! Koska toimialalla oli tiedossa, että tuulivoimaloiden teho vaikuttaa melumallinnuksen kautta suojaetäisyyden määrittämiseen. Käytettiin melumallinnuksessa pienempitehoisia tuulivoimaloita lupaa haettaessa. Puoltakin pienempiä toteutuneisiin nähden käytettiin, näin tapahtui Peittoonkorven osalta. Tällaista tapahtui muuallakin. Tähän vain ei puututtu?

Jälkeenpäin oli mahdollista todeta, että lupa oli saatu puolta pienemmillä tuulivoimaloilla, jotta asia olisi oikein hoidettu, melumallinnus olisi pitänyt tehdä näillä enemmän meluavilla suuremmilla tuulivoimaloilla.

Käyttäjän penttiwikstrom kuva
Pentti Vikström Vastaus kommenttiin #6

Ilmeisesti kuntien päättäjät ovat paljolti luovuttaneet tuulivoimaan liittyvän päätäntävaltansa vain päämiehensä taloudellisia etuja ajaville tuulikonsulteille. Ongelmien ilmaantuessa päättäjät ovatkin sitten kädet pystyssä, kuten seuraavassa videossa. (http://www.luoteisvayla.fi/Uutiset/1195003723339/a... )

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joitakin tarinoita olen itsekin kuullut. Konsultti on saattanut jopa uskoa tarinaansa, hyvä tarina ainakin myy! Aikaisemmin konsultille oli tärkeää osata käyttää fläppitaulua viestinsä välittämiseen. Nyt tuulivoimaloiden myyntityö vaatii uskottavia tarinoita!

Tarinoita on kuitenkin muutettava, ihmiset kuultuaan yhden tarinan ottavat asioista selvän, jos ei paikalla satu olemaan alan asiantuntijaa, lintutieteilijää, biologia jne. Heilläkään ei ole tietämystä tuulivoimaloista, joten vasta-argumentin esittäminen voi viivästyä ja tarinat jäävät elämään niinsanotusti.

Tuulivoima-alla tarinoita on tulvillaan, toinen toistaan kummallisempia. Niitä on kyyllä alasammuttu, ja tälläerää mikään ei ole enää aikoihin pitänyt kutiaan.

Ei hiilidioksidin vähentäminen tuulivoimaloilla, tuskin kukaan enää uskoo tuulivoimaloilla pelastettavan maailmaa. Kaija Kelhun blogissa alempana taitaa vielä olla yksi sellainen.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Pitäisikö siis yhteiskunnan maksaa nämä kaavaan ja YVAaan liittyvät selvitykset, vai miten ajattelitte varmistaa puolueettoman tiedon saamisen?

Luottamukseenhan tämä perustuu. Toisaalta huijaamisesta on helppoa jäädä kiinni (tässäkin, siellä on sentään melkoisesti lintuihmisiä seuraamassa, jos törmäyksiä tapahtuu, niin varmasti ilmoittavat) ja huijaamisesta kiinni jäänyt konsulttiyhtiö on entinen konsulttiyhtiö.

Käyttäjän penttiwikstrom kuva
Pentti Vikström

Hyvä ajatus Kari, ja verovaroistahan (=tuulitariffi) tutkimukset maksetaan käytännössä nytkin.

Ongelmana on nyt, että tuulivoimayhtiö teettää itse tutkimukset ja mittaukset omilla konsulteillaan, jotka ovat (asiaa seuraavan silmin) sitä parempia, mitä enemmän he saavat tuulivoimaloita juuri sinne, minne päämies haluaa, muusta viis. Valitettavasti konsulteista ei siis tule "entisiä".

Puolueettomien selvitysten, mittausten ja tutkimusten tekijöitä voisivat olla esim. ne yliopistot, joiden henkilökunnalla ei ole kytköksiä tuulivoimateollisuuteen. Ruotsissa Uppsalan yliopisto voisi toimia esimerkkinä.

Rahat Suomen yliopistoille ohjattaisiin suoraan nykyisistä tuulivoimatuista, esim. 10%. Sillä saataisiin mielestäni luotettavia tutkimuksia, hyviä tohtorikoulutusaiheita, rahoitusta yliopistojen talousahdinkoon, ainakin 12v jatkuvuus ja paljon hyödynnettävää julkista tietoa.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Valtion omistamat Motiva Oy ja Metsähallitus ovat ainakin olleet aktiivisia yhteistoiminnassa Suomen Tuulivoimayhdistyksen kanssa tuulivoiman markkinoinnissa.

http://tuulivoimaopas.fi/

http://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/kotim...

Metsähallituksen tuloksenteko ja taseiden parantaminen perustuvat tuulivoiman osalta pitkälti syöttötariffin mahdolistamaan rahavirtaan tuulisähköfirmoilta. Tuulisähköfirmoillehan tärkeä osa rahavirrasta tulee puolestaan valtion budjetista, joka saa suurimman osan rahoituksestaan veronmaksajilta. Useiden tuulisähköfirmojen osakkeenomistajat ovat ulkomailla, joten osa julkisesta tuulisähköfirmojen tuesta valuu maan rajojen ulkopuolelle. Onko kyseessä tuulella toimiva taloudellinen ikiliikkuja ?

Käyttäjän penttiwikstrom kuva
Pentti Vikström

Niin, ikiliikkujaa tavoitellaan, mutta saadaankin lasten pihaleikki ”Kymmenen tikkua laudalla”, jonka tikuista häviää joka polkaisulla 8 tikkua vuolaaseen lähijokeen.

Toimituksen poiminnat